Statele Unite, Marea Britanie și Canada au condamnat, joi, activitățile subversive ale Rusiei împotriva proceselor electorale din Republica Moldova și au afirmat susținerea pentru a ajuta Administrația de la Chișinău să respingă ingerințele ruse.
”Abordăm astăzi acțiunile Kremlinului în Republica Moldova. Președintele Maia Sandu și agențiile de securitate din Republica Moldova au avertizat că serviciile Kremlinului încearcă să submineze instituțiile democratice moldovene înaintea alegerilor prezidențiale din octombrie și a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Împărtășim îngrijorarea puternică a președintelui Maia Sandu în legătură cu folosirea de către Kremlin a grupărilor infracționale pentru finanțarea activităților politice și subminarea instituțiilor democratice ale Republicii Moldova”, arată o Declarație comună a Statelor Unite, Marii Britanii și Canada, postată pe site-ul Departamentului de Stat de la Washington.
”Vrem să avertizăm partenerii democratici că entități ruse desfășoară un complot pentru influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale programate în Republica Moldova în toamnă. (…) Rusia susține candidați în acest scrutin. Au intensificat criticile la adresa Guvernului numit de actualul președinte, pentru a instiga la proteste”, precizează SUA, Canada și Marea Britanie.
Cele trei state occidentale se declară solidare cu Republica Moldova și vor intensifica acțiunile comune de respingere a ingerințelor ruse.
”Am sancționat deja și vom continua să acționăm împotriva indivizilor și entităților care încearcă să destabilizeze instituțiile democratice ale Republicii Moldova. Vom continua să susținem Republica Moldova și poporul moldovean în eforturile de contracarare a interferențelor Kremlinului și de atenuare a impactului războiului brutal al Rusiei contra Ucrainei. Susținem reformele democratice, economice și în materie de securitate ale Republicii Moldova, precum și acțiunile anti-corupție”, subliniază Statele Unite, Marea Britanie și Canada.
Foto: Profimedia
Citește și: